Niki Van Oppens quote

Wat ik heb geleerd tijdens een werkmeditatie

Ik neem je even mee naar een ervaring die ik in oktober had. 

Voor het eerst ging ik op retraite. Geen luxueus oord met massages en yoga, maar met meditatie, nog meer meditatie, les over ons persoonlijk energieveld en…werkmeditaties. 

 

Ja, werkmeditaties…

Vóór de retraite had ik er hélemaal geen zin in, maar ik kon het niet meer annuleren.

Bedenk je dit even: 
Je betaalt niet weinig geld voor een retraite en je weet ongeveer 2 weken op voorhand dat er dagelijks een werkmeditatie van 1,5u op de planning staat. Dit kan gaan van onkruid wieden in de tuin,  bloempjes plukken ter decoratie, stofzuigen in de boeddhistische kapel tot toiletten en douches kuisen. 

En dat terwijl je in verbinding blijft met jezelf (of probeert te blijven) en de ochtendmeditatie doorzet. 

Mijn ego’tje (iedereen heeft er wel eentje, trouwens) vond dit dus absoluut niet oké tot ik besliste om niet in mijn hoofd te blijven zitten, maar om even te gronden en bij mezelf te komen. Ik vroeg mezelf af: ‘Wat kan ik hier uit leren? Wat kan ik uit deze ervaring halen?’ 

Onze hersenen zoeken ALTIJD naar een antwoord als je een vraag stelt en de kwaliteit van je antwoorden hangt af van de kwaliteit van je vraag. 

Wanneer ik voor de 3e keer in de tuin gezet werd om onkruid te wieden begon ik verder na te denken. Pesticiden gebruikten we natuurlijk niet, dus alles was handmatig. Ik begon te merken dat als ik gewoon echt snel wilde werken en ik er met mijn harkje flink door ging, de wortel van het onkruid er niet volledig mee uit kwam… waardoor het dus ook sneller zou terug groeien.  

 

De les die ik leerde tijdens het onkruid wieden

Als ik het onkruid er met aandacht, in verbinding met mezelf én in verbinding met de aarde er uit trok, kon ik er wél vaak de hele wortel uit halen. Dat maakte me even wakker voor iets. Het is net als belemmerende overtuigingen, gewoonten of patronen ‘er uit halen’ met RTT of coaching! 

Belemmerende overtuigingen, gewoonten en patronen zijn eigenlijk gewoon een deel van ons dat we niet appreciëren om tal van begrijpelijke redenen, maar het is wel een deel dat iets voor ons probeert te doen. Vaak vinden we de oorsprong in onze kindertijd omdat we daar enorm veel leren over onszelf en de wereld. Vaker wel dan niet zijn deze patronen ontstaan om ons te beschermen.

Maar als we deze patronen moedwillig, met snelheid, hardheid en zonder compassie of begrip er uit proberen te trekken, zal er altijd een gedeelte achter blijven omdat er geen veiligheid aanwezig is op deze manier. Dat deeltje in ons dat ons probeert te beschermen of te helpen gaat niet zomaar weg zonder erkend en begrepen te worden en zonder een oplossing waar het behoefte aan heeft. 

 

Enkele reflectievragen voor jou: 

 • Wat in jou accepteer je niet?
 • Waar ben jij hard voor jezelf? 
 • Wat zou je met meer liefde en zachtheid kunnen benaderen?

Of…

 •  Wie kan je niet accepteren? 
 • Voor wie ben jij hard? 
 • Wie zou je met meer liefde en zachtheid kunnen benaderen?
 • Wat maakt dat je die persoon zo hard benadert? 

 

Waarom die laatste vragen? 

Yogi Bhajan zegt: ‘Recognise the other person is you.’ 

De mate waarin je compassie en acceptatie hebt voor een ander staat in directe verbinding met de compassie en acceptatie die je hebt voor jezelf.

– Niki  

Hoe kan ik jou daarbij helpen?

Met het Being Unstoppable traject pakken we de oorzaak aan en lossen we het probleem op, of dit nu gaat over emotionele eetbuien, telkens weer in dezelfde patronen belanden of als je het gevoel hebt dat iets in jou je tegen houdt om jouw doelen te bereiken

Wanneer we de oorzaak hebben gevonden en opgelost hebben, werken we aan het praktische waarbij we nieuwe gewoonten creëren. 

Ook intuïtie speelt een grote rol. Je leert je intuïtie te herkennen en ernaar te luisteren, waardoor je beter zal herkennen waar je écht behoefte aan hebt en zal je jezelf minder in de weg staan.

 

Ontvang je graag mijn begeleiding, stuur me dan even een mailtje, bel me even op het nummer +32 495 18 36 68 of boek meteen een kennismakingsgesprek.

Wil je me helpen groeien op Instagram?

Ik post geregeld leuke quotes, interessante weetjes en how-to’s.

Volg mij op @nikivanoppens en deel het aan de eerste persoon waar je aan denkt. 

Niki Van Oppens quote

Niki’s blog artikels

Wat is RTT?

Wat is RTT?

Rapid Transformational Therapy  A feeling will continue until it no longer needs to be felt. - Marisa Peer  RTT helpt je met... Het doorbreken van slechte gewoonten Het bereiken van jouw doelen Opnieuw in jezelf te geloven  Jouw zelfbeeld te verbeteren...

About Niki

I am Niki, 32, clinical hypnotherapist and Rapid Transformational Therapist and Coach.

I am also a Dietless Life coach, Hormone Factor coach, mental coach and have studied Chinese nutrition.

The combination of a congenital thyroid problem and endless curiosity has set me on this hugely interesting path of personal development and health, and for that I am immensely grateful.

As a person…

 • I like to surf (in warm weather),
  I do my workouts mainly to get better at surfing,
 • I try to meditate every day and do at least 15 minutes of yoga every day
 • I am learning Portuguese
 • I have a small book addiction. Books on nutrition, health, the brain and personal development are among my favourites.
RTT therapeut Niki