I am... quote

10 tips om SAD te voorkomen en Seizoens-Afhankelijke euforie te ontwikkelen

Herken je dit? 

Je hoort ’s ochtends je wekker af gaan en het eerste wat je denkt, is: ‘Dit is véél te vroeg, ik doe nog even mijn ogen dicht.’, terwijl je op de snooze knop drukt. Je dommelt terug in en ineens gaat de wekker wééral af en je denkt: ‘hell no’, waarna je weer op de snooze knop drukt en weer indommelt. Op een bepaald moment ben je bewust dat je al een paar keer op de snooze knop hebt gedrukt en dat je moet werken vandaag.

‘Heb ik dit werk echt nodig?’ ???? 

Je hebt absoluut géén zin om op te staan, want het is koud en het is nog donker. Het liefst van al zou je nog een uurtje blijven liggen. Met je ogen op half 7 sta je dan toch maar op,  maak je je toch maar klaar. Je moet eigenlijk een beetje haasten, maar het gaat nog niet. Je wil voor jezelf een tas koffie zetten, maar je vergeet je tas onder je Nespresso machine te zetten. Lap, nu ook dat nog!

Het lijkt alsof je brein maar op halve toeren draait, je kan je moeilijk concentreren, je geheugen lijkt soms een zeef. Het gaat er gewoon niet in. Je voelt je een beetje somber, gedemotiveerd en ongeïnteresseerd. Ook op het werk ben je minder productief dan anders en verlies je een beetje de moed.

En waar komen die eetbuien ineens vandaan, trouwens? Een maand geleden ging alles prima en slankte ik af en nu ben ik weer 1,5kg aangekomen! Vanuit frustratie, hopeloosheid en onmacht neem je dan toch maar die reep chocolade uit de kast.

Dan moet je ’s avonds nog kiezen wat je moet eten en weet je het al helemaal niet. Je hebt nergens écht zin in, behalve de dingen waarvan je wéét dat je aankomt of waar je eigenlijk niet zo goed tegen kunt.

 

Herkenbaar? Dit is SAD, oftewel Seizoens-Afhankelijke Depressie.

 

Wat je op dat moment écht nodig hebt:

Licht:

Daglicht en zonlicht hebben invloed op onze stemming en energieniveaus, maar ook op ons slaapritme zelf. Via een bepaald proces in ons lichaam wordt ons gelukshormoontje serotonine omgezet in ons slaaphormoontje melatonine. 

Tips: 

 • Ga 10-30 min per dag naar buiten tijdens je lunchpauze of ga even wandelen. Als je een park in de buurt hebt kan je daar naartoe en kan je meteen de extra zuurstof opnemen van de bomen en helpt de natuur je te ontspannen. 
 • Haal een ochtendlamp in huis zodat het geleidelijk lichter wordt wanneer het tijd wordt om op te staan. Dit kan jouw zenuwstel helpen jouw slaaphormoontje af te bouwen en cortisol te doen stijgen. Geen zorgen; cortisol is niet enkel een stresshormoontje, maar maakt ook deel van jouw circadisch ritme (dag- en nachtritme). 
 • Kijk bewust naar de lucht en richting de zon wanneer de zon op komt om dezelfde reden als de voorgaande tip. 

Regelmatige lichaamsbeweging:

Regelmatige lichaamsbeweging is een krachtig middel tegen depressie. Het verhoogt onze productie van endorfines (dat voldane gevoel dat je hebt vlak na een stevige workout bijvoorbeeld).

Tips:

 • Ook hier weer de dagelijkse wandeling! Bonuspunten als je een hond hebt ????
 • Heb je geen zin in een workout of om te gaan joggen, doe dan even yoga of pilates. 
 • Speel met je hond of kat als je die hebt. 

 

Hobby’s en plezier opzoeken:

Hobby’s kunnen helpen bij het verminderen van stress en het stimuleren van positieve emoties.

Tips: 

 • Leer je hond of kat nieuwe dingen aan. 
 • Begin een nieuwe hobby. 
 • Hervat een oude hobby. 
 • Leer nieuwe dingen, zoals bijvoorbeeld fotografie of schilderen. 

 

Vrienden en leuke mensen

Blijf in contact met vrienden en familie, zelfs als je misschien de neiging hebt om je terug te trekken tijdens moeilijke seizoenen.

Tips:

 • Plan geregeld een leuke activiteit met vrienden of familie.
 • Zorg dat je altijd wel iets hebt om naar uit te kijken. 
 • Ga af en toe eten met je partner, vrienden en familie.

 

Mindfulness & ontspanningstechnieken: 

Dit helpt niet alleen je stress te verminderen, maar ook je stemming te verbeteren en je innerlijke veerbaarheid te vergroten.

Tips:

 • Yoga
 • Meditatie: focus je bijvoorbeeld op het plekje tussen je neus en lippen waar je je uitademing voelt, laat gedachten aan je voorbij gaan en doe dit minstens 10 of 15 minuten. Bonuspunten als je dit 30 minuten kan. 
 • Ademhalingsoefeningen: adem in op 4 tellen, hou 4 tellen vast, adem uit op 4 tellen, hou 4 tellen vast en adem opnieuw in. 

 

Eet gezond:

Je voeding bevat zoveel voedingsstofjes en geeft zoveel hulpstofjes aan jouw lichaam. Met elke hap die je doet geef je informatie aan je lichaam. Het is werkelijk een stukje zelfliefde om dit goed te doen. 

Tips: 

 • Eet zo min mogelijk gefabriceerd voedsel. Lees: alles wat een hoop ingrediënten op de verpakking heeft staan. Het eerste ingrediënt op de lijst zit er het meeste in, het laatste ingrediënt zit er het minste in. Je lichaam herkent niet wat jij ook niet herkent (laat staan uitspreken!). 
 • Eet zoveel mogelijk natuurlijke voeding. Alles wat geleefd heeft, van groenten en fruit tot en met vis en vlees is goed. 
 • Jouw lichaam wil geen geraffineerde suiker, want dit is ontstekingsbevorderend en hier heeft jouw lichaam werkelijk niks aan. 
 • Zorg ervoor dat jouw bloedsuikerspiegel stabiel wordt. Je kan hier mijn hulp voor inschakelen als je niet weet hoe je dat voor elkaar moet krijgen.

 

Inspirerende doelen: 

Jouw leven eindigt niet in december. Gelukkig! Dat betekent dat je de herfst en de winter kan gebruiken om je met je doelen bezig te houden. 

Tips:

 • Stel doelen voor jezelf tegen de kerstvakantie (wees wel realistisch, anders gebeurt het niet op zo’n korte periode)
 • Stel doelen voor over 6 maanden
 • Stel doelen voor over een jaar. Wat wil jij op 7 oktober 2024 bereikt hebben? 

 

Therapie en coaching: 

Het einde van het jaar is een fantastische periode om aan jezelf te werken en therapie en coaching te ontvangen. Je hebt niet alleen extra menselijk contact met iemand die je steunt, motiveert en inspireert, maar je hebt ook meteen een accountability partner zodat de kans dat je je inspirerende doelen behaalt veel groter wordt. 

Ook als je je helemaal moedeloos, hopeloos en hulpeloos voelt is therapie op dit moment ideaal. 

Mogelijk wordt jouw SAD getriggerd door onderliggende emotionele blokkades en komen er gevoelens op die je doen geloven dat: 

 • Je er helemaal alleen voor staat, 
 • Niemand aan jou denkt, 
 • Je hopeloos bent en niet genoeg bent, 
 • Echt en blijvend geluk er niet in zit voor jou, 
 • Je nooit je dromen en doelen zal bereiken, 
 • … 

 

Hoe kan ik jou daarbij helpen?

Met het Being Unstoppable traject pakken we de oorzaak aan en lossen we het probleem op, of dit nu gaat over emotionele eetbuien, telkens weer in dezelfde patronen belanden of als je het gevoel hebt dat iets in jou je tegen houdt om jouw doelen te bereiken

Wanneer we de oorzaak hebben gevonden en opgelost hebben, werken we aan het praktische waarbij we nieuwe gewoonten creëren. 

Ook intuïtie speelt een grote rol. Je leert je intuïtie te herkennen en ernaar te luisteren, waardoor je beter zal herkennen waar je écht behoefte aan hebt en zal je jezelf minder in de weg staan.

 

Ontvang je graag mijn begeleiding, stuur me dan even een mailtje, bel me even op het nummer +32 495 18 36 68 of boek meteen een kennismakingsgesprek.

Wil je me helpen groeien op Instagram?

Ik post geregeld leuke quotes, interessante weetjes en how-to’s.

Volg mij op @nikivanoppens en deel het aan de eerste persoon waar je aan denkt. 

I am... quote

Niki’s blog artikels

Wat is RTT?

Wat is RTT?

Rapid Transformational Therapy  A feeling will continue until it no longer needs to be felt. - Marisa Peer  RTT helpt je met... Het doorbreken van slechte gewoonten Het bereiken van jouw doelen Opnieuw in jezelf te geloven  Jouw zelfbeeld te verbeteren...

About Niki

I am Niki, 32, clinical hypnotherapist and Rapid Transformational Therapist and Coach.

I am also a Dietless Life coach, Hormone Factor coach, mental coach and have studied Chinese nutrition.

The combination of a congenital thyroid problem and endless curiosity has set me on this hugely interesting path of personal development and health, and for that I am immensely grateful.

As a person…

 • I like to surf (in warm weather),
  I do my workouts mainly to get better at surfing,
 • I try to meditate every day and do at least 15 minutes of yoga every day
 • I am learning Portuguese
 • I have a small book addiction. Books on nutrition, health, the brain and personal development are among my favourites.
RTT therapeut Niki