I am... quote

10 tips om SAD te voorkomen en Seizoens-Afhankelijke euforie te ontwikkelen

 Herken je dit? 

Je ligt in je bed en je ziet het al meteen. Het is wéér bewolkt. 

Je kijkt naar de weer-app: een hele dag bewolkt en kans op regen. En de volgende dagen zijn al even grijs. Zucht.

Je hebt gewoon nergens zin in.

Alles ergert je. En je weet al dat het zo’n dag wordt.

Je wil voor jezelf een tas koffie zetten, maar je vergeet je tas onder je Nespresso machine te zetten.
Lap, nu ook dat nog!

Het lijkt alsof je brein maar op halve toeren draait, je kan je moeilijk concentreren, je geheugen lijkt soms een zeef.

Zin om dingen te ondernemen vandaag zit er niet in.

Je voelt je uitzichtloos, alsof het nooit nog echt goed weer gaat worden.

Je voelt je somber, gedemotiveerd en ongeïnteresseerd.

En waar komen die eetbuien ineens vandaan, trouwens? Een maand geleden ging alles prima en slankte je af en nu ben je weer 1,5kg aangekomen! Vanuit frustratie, hopeloosheid en onmacht neem je dan toch maar de wafels uit de kast.

Dan moet je ’s avonds nog kiezen wat je moet eten en weet je het al helemaal niet. Je hebt nergens écht zin in, behalve de dingen waarvan je wéét dat je aankomt of waar je eigenlijk niet zo goed tegen kunt.

 

Herkenbaar? Dit is SAD, oftewel Seizoens-Afhankelijke Depressie.

 

 

Wat je op dat moment écht nodig hebt:

1) Licht:

Daglicht en zonlicht hebben invloed op onze stemming en energieniveaus, maar ook op ons slaapritme zelf. Via een bepaald proces in ons lichaam wordt ons gelukshormoontje serotonine omgezet in ons slaaphormoontje melatonine.

Tips voor bewolkte dagen:

  • Ga 10-30 min per dag naar buiten en ga even wandelen. Als je een park in de buurt hebt kan je daar naartoe en kan je meteen de extra zuurstof opnemen van de bomen en helpt de natuur je te ontspannen.
  • Haal een ochtendlamp in huis zodat het geleidelijk lichter wordt wanneer het tijd wordt om op te staan. Dit kan jouw zenuwstel helpen jouw slaaphormoontje af te bouwen en cortisol te doen stijgen. Geen zorgen; cortisol is niet enkel een stresshormoontje, maar maakt ook deel van jouw circadisch ritme (dag- en nachtritme).
  • Kijk ’s ochtends bewust naar buiten en zoek de vogeltjes. 
    Winter-tip voor wanneer de zon schijnt: kijk richting de zon wanneer de zon op komt om dezelfde reden als de voorgaande tip.

2) Regelmatige lichaamsbeweging:

Regelmatige lichaamsbeweging is een krachtig middel tegen dipjes en depressieve gevoelens. Het verhoogt onze productie van endorfines (dat voldane gevoel dat je hebt vlak na een stevige workout bijvoorbeeld).

Tips:

  • Ook hier weer de dagelijkse wandeling! Bonuspunten als je een hond hebt 😉
  • Heb je geen zin in een workout of om te gaan joggen, doe dan even yoga of pilates.
  • Speel met je hond, kat of speel spelletjes met je kinderen als je die hebt.

 

3) Hobby’s en plezier opzoeken:

Zelfs al is je motivatie momenteel onbestaande, blijf niet scrollen op social media, maar…

  • Leer je hond of kat nieuwe dingen aan.
  • Begin een nieuwe hobby.
  • Hervat een oude hobby.
  • Leer nieuwe dingen, zoals bijvoorbeeld fotografie of schilderen.

 

4) Vrienden en leuke mensen:

Blijf in contact met vrienden en familie, zelfs als je misschien de neiging hebt om je terug te trekken tijdens moeilijke seizoenen.

Tips:

  • Zorg dat je altijd wel iets hebt om naar uit te kijken.
  • Ga af en toe eten met je partner, vrienden en familie.
  • OF: Ga eens in je eentje op restaurant, ga iets drinken in een gezellig cafétje of ga naar de cinema, en reflecteer op je solo-avontuurtje. 

 

5) Mindfulness & ontspanningstechnieken: 

Al staat je hoofd er helemaal niet naar en lijkt het op dat moment allemaal maar stom, give it a try: 

  • Yoga (zelf hou ik van yoga15 omdat je kan kiezen voor korte, maar ook lange video’s met haar aangename stem. 
  •  Meditatie: focus je bijvoorbeeld op het plekje tussen je neus en lippen waar je je uitademing voelt, laat gedachten aan je voorbij gaan en doe dit minstens 10 of 15 minuten. Bonuspunten als je dit 30 minuten kan.
  • Ademhalingsoefeningen: adem in op 4 tellen, hou 4 tellen vast, adem uit op 4 tellen, hou 4 tellen vast en adem opnieuw in.

 

6) Eet gezond:

Je voeding bevat zoveel voedingsstofjes en geeft zoveel hulpstofjes aan jouw lichaam. Met elke hap die je doet geef je informatie aan je lichaam. Het is werkelijk een stukje zelfliefde om dit goed te doen.

Tips:

  • Eet zo min mogelijk gefabriceerd voedsel. Lees: alles wat een hoop ingrediënten op de verpakking heeft staan. Het eerste ingrediënt op de lijst zit er het meeste in, het laatste ingrediënt zit er het minste in. Je lichaam herkent niet wat jij ook niet herkent (laat staan uitspreken!).
  • Eet zoveel mogelijk natuurlijke voeding. Alles wat geleefd heeft, van groenten en fruit tot en met vis en vlees is goed.
  • Jouw lichaam wil geen geraffineerde suiker, want dit is ontstekingsbevorderend en hier heeft jouw lichaam werkelijk niks aan en het verstoort je darmflora. Je gelukshormoontje serotonine wordt het meest aangemaakt in je darmen en daarvoor moeten je darmen in balans zijn. 
  • Zorg ervoor dat jouw bloedsuikerspiegel stabiel wordt. Je kan hier mijn hulp voor inschakelen met Dietless Life als je niet weet hoe je dat voor elkaar moet krijgen.

 

7) Inspirerende doelen: 

Jouw leven eindigt niet bij slecht weer. Gelukkig! Zelf gebruik ik de bewolkte en koude dagen om extra productief te zijn zodat ik écht kan genieten wanneer het goed weer wordt. 

Tips:

  • Stel doelen voor jezelf tegen de zomer of een andere deadline (wees wel realistisch, anders gebeurt het niet op zo’n korte periode)
  • Stel doelen voor over 6 maanden
  • Stel doelen voor over een jaar. Wat wil jij over een jaar bereikt hebben?

 

8) Therapie en coaching: 

Welke periode van het jaar ook is, het is altijd een goed moment om aan jezelf te werken en therapie en coaching te ontvangen!

Je hebt niet alleen extra menselijk contact met iemand die je steunt, motiveert en inspireert, maar je hebt ook meteen een accountability partner zodat de kans dat je je inspirerende doelen behaalt veel groter wordt.

Zelfs in perioden die minder ideaal lijken is coaching interessant omdat je op die manier kan leren de controle over je gedachten en acties te behouden of er opnieuw controle over te nemen, zélfs wanneer het moeilijk is. 

En zéker als je je helemaal moedeloos, hopeloos en hulpeloos voelt is therapie ideaal.

 

Mogelijk wordt jouw SAD getriggerd door onderliggende emotionele blokkades en komen er gevoelens op die je doen geloven dat:

  • Je niet gelukkig kunt zijn als je geen controle hebt over het leven (zoals het weer),
  • Het leven nooit beter gaat worden,
  • Je er helemaal alleen voor staat,
  • Niemand aan jou denkt,
  • Echt en blijvend geluk er niet in zit voor jou,
  • Je nooit je dromen en doelen zal bereiken,

 

Hoe kan ik jou daarbij helpen?

Met het Being Unstoppable traject pakken we de oorzaak aan en lossen we het probleem op, of dit nu gaat over emotionele eetbuien, telkens weer in dezelfde patronen belanden of als je het gevoel hebt dat iets in jou je tegen houdt om jouw doelen te bereiken

Wanneer we de oorzaak hebben gevonden en opgelost hebben, werken we aan het praktische waarbij we nieuwe gewoonten creëren. 

Ook intuïtie speelt een grote rol. Je leert je intuïtie te herkennen en ernaar te luisteren, waardoor je beter zal herkennen waar je écht behoefte aan hebt en zal je jezelf minder in de weg staan.

 

Ontvang je graag mijn begeleiding, stuur me dan even een mailtje, bel me even op het nummer +32 495 18 36 68 of boek meteen een kennismakingsgesprek.

Wil je me helpen groeien op Instagram?

Ik post geregeld leuke quotes, interessante weetjes en how-to’s.

Volg mij op @nikivanoppens en deel het aan de eerste persoon waar je aan denkt. 

I am... quote

Niki’s blog artikels

The Secret

The Secret

The SecretHerinner jij je nog dat boek, en misschien ook wel de documentaire van The Secret, geschreven door Rhonda Byrne? Toen het in 2006 uit kwam werd het meteen een wereldwijde sensatie en talloze mensen kochten het boek en/of de documentaire. Mijn mama was één...

Nieuw jaar, nieuwe jij?

Nieuw jaar, nieuwe jij?

Nieuw jaar, nieuwe jij?Mag ik even diep gaan met dit artikel? Betekent een nieuw jaar ook een nieuwe jij? Of zal dit jaar ongeveer hetzelfde worden als vorig jaar?  Elke dag denken we ongeveer 80.000 gedachten en 90% van die gedachten zijn dezelfde als de dag ervoor. ...

About Niki

I am Niki, 32, clinical hypnotherapist and Rapid Transformational Therapist and Coach.

I am also a Dietless Life coach, Hormone Factor coach, mental coach and have studied Chinese nutrition.

The combination of a congenital thyroid problem and endless curiosity has set me on this hugely interesting path of personal development and health, and for that I am immensely grateful.

As a person…

  • I like to surf (in warm weather),
    I do my workouts mainly to get better at surfing,
  • I try to meditate every day and do at least 15 minutes of yoga every day
  • I am learning Portuguese
  • I have a small book addiction. Books on nutrition, health, the brain and personal development are among my favourites.
RTT therapeut Niki