Jouw schildklier en suikerverslaving

Wat doet de schildklier?

Jouw schildklier, het vlindervormig hormoonkliertje in jouw hals, geeft het tempo aan voor ons lichaam. en beïnvloedt onze drang naar zoet…  

Wordt er te weinig schildklierhormoon aangemaakt, dan werken onze lichaamsfuncties trager. 

Wordt er teveel aangemaakt, worden we hyper en lopen we onszelf voorbij.

Een optimale aanmaak van schildklierhormoon is dus van groot belang voor ons lichaam, want niet alleen beïnvloedt het hoe vlot en snel we praten en bewegen, het beïnvloedt ook het ritme voor ons hart, onze hersenfuncties (de bekende brain fog) alsook de vlotheid waarmee onze darmen werken (constipatie)… en uiteraard nog zoveel meer! 

De link tussen onze darmen en suikerverslaving

Onze darmen zijn in verband met suikerverslaving super belangrijk! 

Een groot deel van ons gelukshormoon, serotonine, wordt in onze darmen gemaakt. De darmen worden onder andere door deze reden de tweede hersenen genoemd. Werken onze darmen trager door te weinig schildklierhormoon, dan maken we ook minder serotonine aan… 

Hoe merk je een tekort van serotonine op? 

  • Zoetdrang
  • Depressie
  • Slapeloosheid 
  • Soms ook migraine/hoofdpijn

Een serotonine-tekort kan dus voor een grotere eetdrang zorgen en voor suikerverslaving! 

Ons lichaam is namelijk heel slim! Ons lichaam weet dat als het zoete voedingsmiddelen eet – en dat kan variëren van een mango tot een hele doos koekjes – serotonine wordt aangemaakt. Iets zoet eten geeft je een fijn gevoel als de serotonine-werking goed is. 

MAAR! Eet je chronisch teveel suiker, dan wordt jouw lichaam serotonine-resistent. Hierdoor heb je steeds meer zoet nodig om hetzelfde gevoel te bereiken. 

Nu nog een hormoonklier erbij?? 😰

Dit leidt dan ook tot insulineresistentie, want onze alvleesklier (pancreas) doet mee in dit verhaal. De alvleesklier helpt je bloedsuikerspiegel in balans te houden. Dit is even heel kort door de bocht, maar het hele verhaal is voor een andere keer. 

Wanneer jouw bloedsuiker de hoogte in gaat, wat helemaal niet gezond is voor ons lichaam, maakt jouw alvleesklier insuline aan om deze weer omlaag te krijgen. Wordt dit proces te vaak herhaald, dan worden onze lichaamscellen ongevoelig voor dit hormoon. 

Door die insulineresistentie – of insuline ongevoeligheid – heb je vaker last van energietekort en word je grumpy wanneer je bloedsuikerspiegel naar de lage kant is en dus nood hebt aan SUIKER. 

Is suiker eten de oplossing?

Op lange termijn uiteraard niet nee. In tegendeel! Aan de oorzaak werken daarentegen wel!

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

Over Niki

Ik ben Niki, 28 jaar, Hormoonfactorcoach, Chinese voedingsleercoach, student RTT (Rapid Transformational Therapy), hondenliefhebber, grote fan van surfen, fitness, yoga en meditatie.